A kosár üres

Hasznos tanácsok » Autós rövidítések

A

ABC - az Active Body Control rövidítése. A karosszéria dőlését mérséklő, illetve megakadályozó aktív felfüggesztési rendszer. A Mercedes-Benz használja nagyobb modelljeinél.

ABS - blokkolásgátló, az Anti Blocking System rövidítése. A kerekek blokkolását akadályozza meg fékezésnél, rövidítve ezzel a fékúton és javítva az autó irányíthatóságán.

ACC - távolságtartó tempomat, az Adaptive Cruise Control rövidítése. A sebességtartó automata továbbfejlesztett változata, amely tartja az előttünk haladó autótól előre beállított követési távolságot.

AFL - kanyarkövető xenon fényszóró, az Adaptive Forward Lightning rövidítése. A pillanatnyi haladási sebesség és a kormány elfordításának mértéke alapján fordítja a fényszórókat, hogy a vezető sötétben jobban lássa, hova fordul.

Airmatic - légrugózás, a szót a Mercedes-Benz használja. A légrugózás légyege, hogy a futóműben egy gázzal töltött tartály található, amelynek hála könnyebben lehet különböző karakterű csillapításokat állítani.

ASC - a kipörgésgátló, az Anti Slide Control rövidítése. Megakadályozza a hajtott kerekek kipörgését, javítva ezzel az autó irányíthatóságát. Elsősorban rossz tapadási viszonyok esetén jön jól.

ASF - alumínium térhálós karosszéria, az Aluminium Space Frame rövidítése. Az Audi használja.

Autostick - kézzel is kapcsolható automataváltó, a nevet a Chrysler használja. A kézzel is kapcsolható automataváltók esetében a fokozatot nem csak az automatika, hanem a vezető is kiválaszthatja.

AWD - összkerékhajtás, az All Wheel Drive rövidítése. A négykerékhajtás elsősorban terepjárókra jellemző, hiszen rossz útviszonyok között ez elengedhetetlen, illetve egyes nagyteljesítményű autóknál, ahol két kerék már csak bajosan tudja útra vinni a motor erejét.

B

BA (használják még: BAS) - vészfék-fékasszisztens, a Brake Assist rövidítése. A rendszer felismeri, ha a sofőr vészfékezést hajt végre, ilyenkor pedig a pedálerőtől függetlenül automatikusan aktiválja a legnagyobb elérhető fékhatást.

Bi-xenon - fényszórótípus, amikor a tompított és a távolsági fény is xenon. A xenon egy kékes fényű gázkisüléses izzó, amely a hagyományos halogénizzóknál jobb látási viszonyokat biztosít éjszaka.

C

CDI - közös nyomócsöves turbódízel motor, a Common-rail Diesel Injection rövidítése. A Mercedes-Benz használja öngyulladós erőforrásainak megjelölésére.

CGI - közvetlen befecskendezéses benzinmotor, a Charged Gasoline Injection rövidítése. Szintén a Mercedes használja.

Command - fedélzeti számítógép-rendszer, a Mercedes nagyobb autóiban lehet találkozni vele. Többnyire az autó apróbb beállításait, személyre szabását lehet rajta keresztül elvégezni.

Common-rail - közös nyomócsöves dízelmotor.

CVT - fokozatmentes automataváltó, a Continuously Variable Transmission rövidítése. A rendszer lényege, hogy nem különböző átmérőjű fogaskerekek vannak, hanem két kúpkerék egy szíjjal összekötve, az áttétel pedig attól függ, hol tartózkodik éppen ez a szíj a kúpokon. A megoldást a DAF hozta be az autóiparba az 1950-es években, ma az Audi, a Ford, a Honda, a Mini, a Nissan, a Toyota és a General Motors márkáinak egyes modelljeiben találkozhatunk vele.

D

dCi - a Renault turbódízel motorjainak neve.

DDIS - a Suzuki turbódízel motorjainak neve.

DPF - részecskeszűrő, a Diesel Particulate Filter rövidítése. Működésének eredménye, hogy a dízel motorok működése közben keletkezett koromszemcséket nem engedi a levegőbe.

DOHC - a motorvezérlés egyik fajtája, a Double Overhead Camshaft rövidítése. A betűszó két, felül fekvő vezérműtengelyt takar.

DSC - menetstabilizáló elektronika, a Dynamic Stabilization Control rövidítése. A BMW használja. (Lásd még: ESP)

DSG - duplakuplungos sebességváltó, a Direct Shift Gear rövidítése. A két kuplungnak köszönhetően sokkal rövidebbek a váltási idők, ami elsősorban sportos autóknál lehet komoly fegyvertény. A DSG-vel a Volkswagen konszern autóinál találkozhatunk, de egyre több gyártó fejleszt hasonló elven alapuló szerkezetet.

DSTC - a Volvo menetstabilizáló elektronikája (lásd még: ESP).

DTI - befecskendezési rendszer turbódízel motoroknál, a Direct Turbo Injection rövidítése. Az Opel használja, elsősorban régebbi modelljeinél.

E

Easytronic - az Opel félautomata váltójának neve.

EBD (használják még: EBV) - elektronikus fékerő-elosztó, az Electronic Brake Distribution rövidítése. A rendszer működésének lényege, hogy kerekenként képes változtatni a fékerőt, így rövidítve tovább a fékutat. Elsősorban vegyes tapadású úttesten hasznos.

ESP (használják még többek között: DSC, DSTC, VSA, VSC) - menetstabilizáló elektronika, az Electronic Stability Program rövidítése. A fékek és a motor erejének összehangolásával biztonságosabbá, könnyebben kezelhetővé teszi az autó viselkedését határhelyzetben.

F

FAP - részecskeszűrő, a Filtre a Particules rövidítése. A dízelmotorok működése közben keletkezett apró koromszemek kiszűrésére szolgál, a rövidítéssel elsősorban a Peugeot autóinál találkozhatunk.

Flex rendszer - az Opel ülésvariálási rendszerének neve, melyet jelenleg a Merivánál és a Zafiránál használnak.

FSI - közvetlen befecskendezéses benzinmotor, a Fuel Stratified Injection rövidítése. A jelöléssel a Volkswagen-konszernhez tartozó márkáknál találkozhatunk.

G

GDI - közvetlen befecskendezéses benzinmotor, a Gasoline Direct Injection rövidítése. Az első ilyen technológiájú, nagy példányszámban készülő motor, melyet 1998-ban mutatott be a Mitsubishi.

H

HBA - vészfék-asszisztens (lásd: BA), a Fiat-konszern márkáinál találkozhatunk vele.

HDC - lejtmenet-vezérlő, a Hill Descent Control rövidítése. Eredetileg a Land Rover terepjáróinál, majd a BMW SUV-jainál is használják, egy gomb megnyomását követően fix sebességgel viszi le az autót komoly lejtőkön is, a sofőrnek csak kormányoznia kell.

HDi - turbódízel motor, a High Pressure Direct Injection rövidítése. A PSA csoport márkáinál (Citroën és Peugeot) találkozhatunk vele.

HEMI - félgömb alakú égésterű motor, az angol hemispheric szóból ered. Eredeti tulajdonosa a Chrysler, 1949 óta használják.

HUD - "műszerfal a szélvédőn", a Head-up Display rövidítése. A vadászrepülőgépekből került át az autógyártásba, manapság elsősorban a Cadillac és a BMW egyes modelljeibe kerül bele.

Hill Holder - visszagurulás-gátló berendezés. Emelkedőn állva a fékről lelépve, de a gázra még nem rátaposva megakadályozza az autó visszagurulását.

I

Isofix - gyermekülés-rögzítési szabvány, az ilyennel szerelt autókba sokkal könnyebb ilyet szakszerűen elhelyezni, mint a többiekbe.

iDrive - a BMW vezérlőrendszere az autó beállításainak kezelésére. A rendszer a 2002-ben bemutatott 7-es sorozatban debütált és egy viszonylag nagy kijelzőből és egy kis krómgombócból áll, ám a fejlesztések ellenére a mai napig sok kritikát kap bonyolultsága miatt.

IDS - az Opel kifejezése részben alumíniumból készült futóművére, az Interactive Driving System rövidítése.

i-DSI - motorjelölés, az intelligent Dual & Sequential Ignition rövidízése. A Honda használja.

J

JTD - turbódízel motor, a Fiat csoport márkái használják. Mostanság szokás JTDm-ként is használni, ami a fejlettebb technikájú kiviteleket jelöli.

JTS - közvetlen befecskendezéses benzinmotor, a Jet Thrust Stoichometric rövidítése. Az Alfa Romeo használja, elsősorban újabb modelljeiben.

K

Keyless Go - a Mercedes-Benz kulcsnélküli indítórendszere. Az autó érzékeli a tulajdonosnál lévő slusszkulcsot, ezután pedig automatikusan nyitja az ajtókat és gombnyomásra a motort.

M

MPI - befecskendezési rendszer, a Multi Point Injection rövidítése. A Volkswagen-konszern régebbi fejlesztésű benzinmotorjainál találkozhatunk vele.

MSR - motorfék-szabályozás, a Motor Schleppmoment Regelung rövidítése.Visszaváltásnál ügyel arra, hogy az esetleges nagy motorfék miatt ne blokkolhassanak a hajtott kerekek.

MMI - az Audi vezérlőrendszere, a Multimedia Interface rövidítése.

Multitronic - az Audi fokozatmentes automataváltója (lásd még: CVT)

O

OHC - a motorvezérlés egyik fajtája, az Overhead Camshaft rövidítése. A megjelölés az egy vezérműtengelyes, felül szelepelt motorokat takarja.

P

PASM - aktív felfüggesztési rendszer, a Porsche Active Suspension Management rövidítése. A Porsche egyes modelljeiben találkozhatunk vele.

Pre-Safe rendszer - a Mercedes-Benz biztonsági rendszere, amely érzékeli, hogy mikor van baleseti veszélyhelyzet és az ehhez lehető legideálisabb állapotba helyezi az utasokat.

PD-TDI - a Volkswagen turbódízel-motorja, a Pumpe Düse Turbo Direct Injection rövidítése.

Q

Quattro - az Audi 1981-ben bemutatott Torsen-rendszerű összkerék-hajtása.

R

RSC - borulásgátló rendszer, a Roll Stability Control rövidítése.

S

SBC - elektrohidraulikus fékrendszer, a Sensotronic Brake Control rövidítése.

SDI - közvetlen befecskendezéses szívódízel motor, a Swirl chamber Diesel Injection rövidítése. A Volkswagen-konszern olcsóbb - elsősorban haszon - járműveiben használják.

Selespeed - az Alfa Romeo félautomata sebességváltója.

SIPS - az oldalütközés hatásai ellen védő rendszer, a Side Impact Protection System rövidítése.

SMG - félautomata váltó, a Sequentielles Manuelles Getriebe rövidítése. A BMW használja, elsősorban M jelzésű sportmodelljeinél.

SRS - passzív biztonsági rendszer, a Supplemental Restraint System rövidítése.

STC - kipörgésgátló, a Stability Traction Control rövidítése (lásd még: ASC)

T

TC (használják még: TSC) - kipörgésgátló, a Traktion Control rövidítése.

TDCi - a Ford turbódízele, a Turbo-Diesel mit Common-Rail Injektion rövidítése.

TDI - a Volkswagen-konszern turbódízele, a Turbo Direct Injection rövidítése.

Tiptronic - a Volkswagen és az Audi automata váltója.

Twin Spark - olyan benzinmotor, ahol egy hengerben két gyertya található. Az Alfa Romeo használja.

V

VANOS - változó szelepvezérlés, a Variable Nockenwellen Steuerung rövidítése. 1992-ben mutatták be és a BMW benzinmotorjai használják.

VDC - az Alfa Romeo menetstabilizáló elektronikája (lásd még: ESP).

VGT - változó geometriájú turbófeltöltő, a Variable geometry turbocharger rövidítése. Első ízben egy 2.2 literes motorral szerelt Shelby CSX-VNT modellben használták, jelenleg pedig a Porsche 911 Turbo a leghíresebb ilyen technológiával szerelt autó.

VTEC - változó szelepvezérlési rendszer, a Honda használja.

VVC (használják még: VVT-i) - változó szelepvezérlés.

W

Wankel - bolygódugattyús motor, melyet elsősorban a Mazda és az NSU használt. A Wankel motor előnye, hogy kis lökettérfogatból még feltöltés nélkül is igen komoly teljesítményt képes előállítani, hátránya viszont, hogy mindezt magas üzemanyag-, és olajfogyasztással párosul.

WHIPS - a fej hátracsapódását megakadályozó, illetve mérséklő fejtámla rendszer, amely a Whiplash Protection System rövidítése. A Volvo használja.

Oldalunk cookie-kat használ olyan webes szolgáltatások nyújtása céljából, melyek ezek nélkül nem lennének elérhetőek az Ön számára. Webldalunk használatával hozzájárul ahhoz, hogy a böngészője fogadja a cookie-kat. Részletes információk